16 stycznia 2016 r. w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy odbyło się uroczyste ogłoszenie wyników
XIII edycji konkursu ,,Rolnik Pomorza i Kujaw”. Pierwszy raz w historii w/w konkursu wśród grona nagrodzonych znalazło się dwóch rolników z Gminy Kruszwica - Grzegorz Stanny i Andrzej Klonecki.
- Nagrodzonym serdecznie gratuluję i dziękuję. Ich codzienna praca oraz działalność społeczna przyczyniają się promocji naszej Gminy w regionie – powiedział Burmistrz Kruszwicy Dariusz Witczak, który był obecny na uroczystości.
Fundacja Hodowców Polskiej Gęsi reprezentowana przez Prezesa Zarządu Andrzeja Kloneckiego otrzymała statuetkę w rywalizacji w kategorii promocja ekologicznego chowu gęsi przyzagrodowych. Kapituła konkursowa nagrodziła innowacyjny i konkurencyjny program rozwojowy Fundacji.
Burmistrz Kruszwicy Dariusz Witczak, zgłaszając kandydaturę Fundacji do konkursowego lauru, zaakcentował że nadgoplańską inicjatywę wyróżnia oryginalna formuła społecznego myślenia
o gospodarce na obszarach wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
- Krajowa kampania promocyjna „Najlepsza gęsina na św. Marcina” AD 2015 przyniosła ponadregionalne sukcesy całemu województwu Kujawsko-pomorskiemu. W dniu 11 listopada ub.r. wspólne obiady z gęsiną były nowym elementem, obchodów święta narodowego. Ogólnopolski zasięg inicjatywy wywodzącej się z Nadgopla miała juz zasięg ogólnopolski. Jesienią ub.r. w 90 renomowanych restauracjach całego kraju królowały dania z gęsiny. Tradycyjny Festyn Gęsinowy w Przysieku k. Torunia odwiedziło w listopadzie ub.r. ponad 20 tysięcy gości z regionu
i całego kraju . Wejście polskiej gęsi białej na salony Wysokiej Kultury w Filharmonii Pomorskiej 16 bm. otworzyło nowy jakościowo etap w działalności Fundacji. Podczas gali w Bydgoszczy wykazaliśmy, że
w kolebce polskości odrodzony został genotyp rodzimego gatunku gęsi, przywróciliśmy wielowiekowe tradycje chowu przyzagrodowego tych ptaków i poszanowanie dziedzictwa kulinarnego Nadgopla
i Kujaw– mówi Andrzej Klonecki, prezes Fundacji.
Pan Grzegorz Stanny otrzymał nagrodę w kategorii: produkcja roślinna. Wspólnie z synem prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 120 ha. Prowadzona jest tu produkcja roślinna i zwierzęca – tucz trzody chlewnej. W strukturze zasiewów zboża stanowią 33% ( pszenica nasienna, mieszanka zbożowa, kukurydza, buraki cukrowe, cebula, ziemniaki przemysłowe, gorczyca nasienna, fasolka).
Pan Grzegorz Stanny w 1984 roku przejął gospodarstwo rolne po rodzicach o powierzchni 19 ha, które zostało powiększone do 120 ha. Utworzono specjalistyczny park maszynowy niezbędny do integrowanej uprawy roślin, co pozwoliło zmniejszyć zapotrzebowanie na siłę roboczą. Osiąga stabilne i wysokie plony ze szczególny wskazaniem na produkcję cukru z hektara. W 2006 roku uzyskał zaświadczenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz FAPY ,,Spełnienie wymogów dobrostanu zwierząt – gwarancją poprawy jakości produktów zwierzęcych i szansą dla rozwoju gospodarstw rolnych w regionie Kujawsko – Pomorskim”.
Pan Stanny od 1994 r. jest Radnym Rady Miejskiej w Kruszwicy. Pełni funkcję członka Komisji szacowania szkód przy Powiatowym Lekarzu Weterynarii. Członek Rady Sołeckiej oraz członek OSP we wsi Wróble. Działa również w PCK ( wspierania działalności statutowej Miejskiego Klubu Honorowych Dawców Krwi w Kruszwicy). Członek władz samorządowych Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy – rejon Kruszwica. Został wyróżniony Odznaką Honorową ,,Zasłużony dla Rolnictwa”, a głosami czytelników
w Plebiscycie Gazety Pomorskiej zdobył Tytuł ,,Rolnika Roku 2015”.
W imieniu laureatów Andrzej Klonecki podziękował Kapitule konkursu ,,Rolnik Pomorza i Kujaw” za otrzymane statuetki w rywalizacji tak ważnej dla rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Bardzo podkreślił symbolikę tej prestiżowej nagrody, która nobilituje tych najlepszych rolników i hodowców. Również podziękował sześćdziesięciu trzem hodowcom chowu gęsi przyzagrodowych gdzie fundacja uruchomiła im nowe stanowiska pracy, dzięki czemu poprawiła warunki ekonomiczne i jakość życia mieszkańcom wsi, co również wpłynęło w znacznym stopniu na powrót gęsiny ekologicznej na nasze stoły.