Aktualności2 października 2020 r.
Szkolenie w woj. mazowieckim
Szkolenie w woj. mazowieckim

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn.   Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskichktóre odbędą się:

08.10.2020 r. godz. 8:00 oraz 09.10.2020 r.  godz. 8:00 
 
miejsce: 
Zespół Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona ul. 1 Maja 8C




Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
 

Program szkolenia:


Blok I.  Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

 

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

 

3. Warunki odchowu piskląt

 

-transport gęsiąt

 

-pomieszczenia i obsada

 

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

 

-oświetlenie

 

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

 

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym


Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

 

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

 

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem




Blok II.  Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

 

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny


Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.




Blok III.  Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej


Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać:
e-mail:  fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl


Zostań partnerem KSOW.

Odwiedź portal http://ksow.pl/
Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
2 października 2020 r.
Szkolenie w woj. mazowieckim
2 października 2020 r.
Gęsina nie tylko na św. Marcina
28 września 2020 r.
Bezpłatne szkolenia
23 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
18 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
8 września 2020 r.
Gęsi klucz do biznesu
23 sierpnia 2020 r.
Zakończył się szkoleniowy tydzień Fundacji
13 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkoelnia
12 sierpnia 2020 r.
Szkolenie w Dębołęcę
5 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkolenie
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.