Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, z napisem "Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Kupując tak oznakowane specjały, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.
W dniu 8 września br. Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego wspólnie z Restauracją „Twoje Smaki” w Inowrocławiu organizował uroczystość wręczenia certyfikatów nowym członkom regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Na uroczystości byli obecni przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego na czele z Wicemarszałkiem Dariuszem Kurzawą i Dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Geodezji Wiesławem Czarneckim oraz członkowie regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze i przedstawiciele mediów.
Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. We wrześniu br. do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze przystąpiło ośmiu nowych członków, w tym nasza Fundacja włączając do Europejskiej Sieci potrawy: gęś luzowaną z farszem indyczym, pierogi z gęsiną, czerninę, pasztet i okrasę z gęsi, smalec oraz gęś burger. Obecnie sieć regionalna liczy 39 członków. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.