Aktualności15 września 2015 r.
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze

Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, z napisem "Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Kupując tak oznakowane specjały, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

W dniu 8 września br. Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego wspólnie z Restauracją „Twoje Smaki” w Inowrocławiu organizował uroczystość wręczenia certyfikatów nowym członkom regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

Na uroczystości byli obecni przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego na czele z Wicemarszałkiem Dariuszem Kurzawą i Dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Geodezji Wiesławem Czarneckim oraz członkowie regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze i przedstawiciele mediów.

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. We wrześniu br. do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze przystąpiło ośmiu nowych członków, w tym nasza Fundacja włączając do Europejskiej Sieci potrawy: gęś luzowaną z farszem indyczym, pierogi z gęsiną, czerninę, pasztet i okrasę z gęsi, smalec oraz gęś burger. Obecnie sieć regionalna liczy 39 członków. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych. 

Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
17 grudnia 2015 r.
Spotkanie wigilijne
10 grudnia 2015 r.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie, to w Uzdrowisku Wieniec w Wieńcu-Zdrój.
23 listopada 2015 r.
Warsztaty w Lisewie Kościelnym
17 listopada 2015 r.
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2015
29 października 2015 r.
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
29 października 2015 r.
Wystawa „Jesienne natchnienie”
15 września 2015 r.
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze
10 września 2015 r.
Święto gęsi białej kołudzkiej
9 września 2015 r.
Kujawsko-pomorskie dożynki 2015
1 sierpnia 2015 r.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie, to w Klinice Pod Tężniami w Ciechocinku.
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.