Aktualności28 kwietnia 2015 r.
Warsztaty kulinarne w Ciechocinku
Warsztaty kulinarne w Ciechocinku

28.04 odbyły się warsztaty kulinarne w sanatorium „Pod Tężniami” w Ciechocinku. Gęś w potrawach i przetworach - efektywność wykorzystania gęsiej  tuszki - na podstawie kuchni Pomorza i Kujaw oraz doświadczeń własnych FHPBG.

W programie warsztatów przeprowadzono

  1. Rozbiór tuszki gęsiej – efektywne wykorzystanie poszczególnych elementów do potraw i przetworów - omówienie
  2. Sposób na gęś w całości:  gęś wyluzowana z farszem indyczym - pieczenie gęsi w całości przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.
  3. Dodatki do gęsiny – kasza gryczana, kapusta modra szmurowana, żurawina, sosy zimne i gorące;
  4. Wykorzystanie elementów gęsiny w potrawach – przykładowe potrawy
  • Rosół gęsi i czernina;
  • Rolada z piersi gęsiej w gąszczu z szarych renet
  • Udka gęsie konfitowane
  • Potrawka z gęsiny
  1. Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu.
  • Smalec sadełkowy i skwarkowy,
  • Okrasa czyli gęsi tatar z Kujaw i Krajny,
  • Leberka gęsia – pasztet gęsi z wątróbką
  • Faszerowana szyjka gęsia, albo „gęsi pipek”
  • Kiełbasa polska z gęsiny
  • Półgęsek wędzony dymem zimnym i gorącym – omówienie receptury, i prezentacja gotowego produktu

Celem warsztatów było promowanie gęsi Białej Kołudzkiej oraz walorów smakowych i zdrowotnych gęsiny pod kątem utworzenia Centrum Biożywności.

Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
17 grudnia 2015 r.
Spotkanie wigilijne
10 grudnia 2015 r.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie, to w Uzdrowisku Wieniec w Wieńcu-Zdrój.
23 listopada 2015 r.
Warsztaty w Lisewie Kościelnym
17 listopada 2015 r.
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2015
29 października 2015 r.
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
29 października 2015 r.
Wystawa „Jesienne natchnienie”
15 września 2015 r.
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze
10 września 2015 r.
Święto gęsi białej kołudzkiej
9 września 2015 r.
Kujawsko-pomorskie dożynki 2015
1 sierpnia 2015 r.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie, to w Klinice Pod Tężniami w Ciechocinku.
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.