Regionalna gęsina staje się wizytówką naszego regionu. Gęsi są doskonale znane w Niemczech, bo mięso z Polski trafia właśnie za zachodnią granicę, dlatego Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi z gminy Kruszwica brała udział w Międzynarodowych Targach Grüne Woche w Berlinie. „ Przyjechaliśmy z wyjątkowym towarem: gęsią proekologiczną, chowu przyzagrodowego, a więc ta gęś ma znacznie lepsze właściwości smakowe jak i zdrowotne” – zapewnia Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
O randze imprezy świadczą liczba wystawców i liczba odwiedzających, a także to, że zainteresowanie nią stale rośnie. Na 115 tysiącach metrów kwadratowych wystawia się ponad 1,5 tysiąca producentów, stoiska odwiedza 400 tysięcy gości. W Berlinie spotkali się wytwórcy żywności z całego świata, którzy promowali tu swoje marki i testowali gusty konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych odbywały się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i ekonomicznej.
Nasz region na Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2019 w Berlinie wraz z Urzędem Marszałkowskim reprezentowała m.in. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, która zwiedzającym serwowała w szczególności pierogi z gęsiną, pasztety i smalce z gęsi, gęsi faszerowane, gąsiorki z kapustą w sosie pomidorowym z nutką ziół.
Podczas targów stoisko Fundacji odwiedził m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski