Fundacja wzięła udział u Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny, który odbył się w dniach 10-11 listopada w Przysieku k. Torunia. To prawdopodobnie największy kiermasz gęsich tuszek i wyrobów z gęsi w Polsce. Z różnymi produktami obecnych było stu dziesięciu wystawców.
Pogoda dopisała, na festiwal przybyły tłumy – nie tylko z Torunia i okolic, ale także z odległych zakątków kraju. Prócz robienia zakupów odwiedzający brali udział w części edukacyjno-rozrywkowej – wygrywali nagrody w konkursach i uczestniczyli w warsztatach. Wiele osób przyglądało się prezentacjom, słuchało prelekcji a przede wszystkim dania z gęsi. Dużą popularnością cieszył się cooking show Karola Okrasy „Okrasa robi okrasę”, a także prezentacja Sebastiana Krauzowicza „Nowoczesne podejście do gęsiny”. Goście z zainteresowaniem wysłuchali również wykładu o historii gęsiny i tradycji jej spożywania w dzień św. Marcina wygłoszonego przez prof. Jean Pierre Williota, zastępcę przewodniczącego rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia (IEHCA) z Tours. W programie znalazły się także atrakcje specjalnie zaplanowane dla dzieci: warsztaty artystyczne z aktorami teatru Baj Pomorski oraz „Dzieci rządzą w kuchni” Akademii Kulinarnej Sadkiewicz.