Aktualności27 października 2019 r.
Fundacja zakończyła szkolenia
Fundacja zakończyła szkolenia
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zakończyła cykl szkoleń pn. „Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw”. Ostatnie dwa szkolenia odbyły się w województwie łódzkim (23.10. Bratoszewice i 24.10. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie ). Uczestnicy szkolenia mogli usłyszeć, jak można w  gospodarstwie wygenerować przychody poprzez rolniczy handel detaliczny, jednocześnie kultywując zakorzenioną w wielowiekowej tradycji, przyzagrodową hodowlę gęsi, opartą na polskiej rodzimej rasie gęsi białej kołudzkiej, wyhodowanej w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
 
 Prezes Fundacji Andrzej Klonecki przekonywał, że małe stada, prowadzące chów w ekologicznych warunkach dają doskonały, prozdrowotny produkt kulinarny i poszukiwany na rynkach zagranicznych puch, a cztery gęsi równoważą wartość jednego tucznika. Dr inż.
 
Halina Bielińska z ZDIZ w Kołudzie Wielkiej, podkreślając znaczenie dobrostanu zwierząt w uzyskaniu dobrej jakości produktu, odkryła przed słuchaczami tajniki cech poszczególnych ras, wśród których 98% udziału ma biała gęś kołudzka, omówiła warunki odchowu piskląt, żywienia gęsi owsianych w oparciu o pasze gospodarskie oraz zaprezentowała wysoką wartość  gęsiny, jako mięsa o wybitnych walorach smakowych, doskonałej jakości białka, bogatej w witaminy (np. K₂)  pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe. Niektórzy po raz pierwszy mieli okazję dowiedzieć się,  co to jest „gęś owsiana”, „okrasa”, „półgęsek” i do czego służy gęsi smalec.
 
Beata Chełminiak przedstawiła zasady funkcjonowania rolniczego handlu detalicznego (RHD) w kontekście przyzagrodowego chowu gęsi i sprzedaży produktów z  gospodarstwa, uwzględniając warunki, które musi spełnić rolnik oraz zobowiązania podatkowe.
 
Niewątpliwą atrakcją szkolenia były warsztaty kulinarne, podczas których wolontariuszki  z Fundacji w mistrzowski sposób demonstrowały i instruowały słuchaczy, jak rozbiera się gęsią tuszę i jakie wyśmienite potrawy można z niej uzyskać. I nie było to przysłowiowe „lizanie cukierka przez szybę”, bo kulminacyjnym punktem spotkania stała się degustacja pierogów z gęsiną, czerniny, gęsich udek, pieczonej faszerowanej gęsi , która dla obecnych na sali ŁODR gospodyń zapewne stała się inspiracją do przywrócenia tego staropolskiego rodzaju mięsa w kuchni, a może też do rozwinięcia chowu gęsi, jako dodatkowego źródła dochodu w gospodarstwie.
 
 
Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
31 grudnia 2019 r.
Podsumowanie 2019 roku
13 listopada 2019 r.
Helena Polaczyk odznaczona odznaką Zasłużony dla Rolnictwa
12 listopada 2019 r.
Fundacja na święcie gęsiny
3 listopada 2019 r.
Audycje "Gęś na językach"
27 października 2019 r.
Fundacja zakończyła szkolenia
22 października 2019 r.
Szkolenia
18 października 2019 r.
Zmiana miejsca szkolenia w dn.20.10.2019
9 października 2019 r.
Bezpłatne szkoelnia w woj. łódzkim
7 października 2019 r.
Bezpłatne szkolenia w woj. mazowieckim
2 października 2019 r.
Szkolenie w Sompolnie
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.