W ubiegłym tygodniu odbyło się 5 szkoleń na temat przyzagrodowego chowu gęsi połączonych z warsztatami kulinarnymi, prowadzonych przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Szkolenia pn."Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą gęsi dla małych gospodarstw" odbyły się w Brzostowie (15.10.), Lututowie (16.10.), Kościerzynie (17.10.), Karwacz (19.10.), Radzanowie (20.10.).
Uczestnicy wysłuchali wykładu pani dr inż. Haliny Bielińskiej na temat hodowli gęsi rasy białej kołudzkiej, wartości odżywczej mięsa gęsiego oraz sprężystości puchu. Jak wykazały badania amerykańskie i japońskie są one najwyższej jakości na świecie. Badania nad składem mięsa i prace hodowlane nad gęsią białą kołudzką, która stanowi 98% populacji wszystkich gęsi utrzymywanych w naszym kraju, prowadzone są w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
Pani Beata Chełminiak przedstawiła zagadnienia prawne związane z rolniczym handlem detalicznym, który jest szansą na legalną sprzedaż produktów przetworzonych.
Pan Andrzej Klonecki przedstawił temat pozyskiwania puchu i pierza z chowu przyzagrodowego do wyrobów pościelowych oraz temat bioasekuracji.
Szkolenie zakończyło się warsztatami kulinarnymi z zakresu przetwórstwa gęsiny. Uczestnicy przyglądali się m.in. rozbiórce i faszerowaniu gęsi.
Spotkanie pozwoliło uczestnikom na zdobycie nowych doświadczeń.
Mnóstwo bardzo ciekawych i przydatnych informacji, podanych w niezwykle przystępny sposób. Dla zainteresowanych tematem hodowli czy też uproszczonych i zgodnych z przepisami zasad sprzedaży detalicznej wytworzonych dóbr, jest to kopalnia praktycznej wiedzy - ocenił jeden z uczestników.