15 maja br. we Wróblach pod Kruszwicą odbyło się forum gospodarcze Polska-Japonia zorganizowane przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Spotkanie w którym uczestniczyli minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, wojewoda Mikołaj Bogdanowicz oraz grupa reprezentantów branży pierzarskiej Kraju Kwitnącej Wiśni dotyczyło przede wszystkim możliwości zwiększenia eksportu puchu i pierza z hodowanych w Polsce gęsi na rynek japoński.
Minister Ardanowski, który od wielu lat wspiera rozwój przyzagrodowej hodowli gęsi na Kujawach, Pomorzu i innych regionach naszego kraju, biorąc udział w spotkaniu z przedsiębiorcami z „kraju kwitnącej wiśni” podkreślił nie tylko bogatą tradycję tej hodowli, ale także fakt, że może być ona skuteczną alternatywą, zwiększającą dochody rolnicze.
„Znakomitej jakości, prozdrowotne mięso, podroby, oraz pierze i puch znajdują coraz większe uznanie u wyrafinowanych, bogatych i dbających o swoje zdrowie klientów nie tylko w Polsce. Z 46 mln euro naszego eksportu artykułów rolno-spożywczych do Japonii prawie jedną czwartą stanowią puch i pierze” – mówił.
Wysokiej jakości produkty z gęsi maja szansę się przebić na rynku Azjatyckim, zaznaczał wojewoda Mikołaj Bogdanowicz. „Warto na to postawić. Nie mamy się czego wstydzić tutaj w Polsce, tu, gdzie jesteśmy na ziemi kujawsko-pomorskiej i na taką specjalizację trzeba stawiać, aby odnosić sukces” – tłumaczył.
Gęsina znakomicie sprzedaje się w Niemczech. Dania z mięsa gęsiego, np. półgęsek, gęsi pipek, pierogi, czernina są poszukiwaną atrakcją w najlepszych restauracjach. Hodowcy gęsi podkreślali w rozmowach łatwość chowu, jego proekologiczny charakter, niskie koszty utrzymania zwierząt, nie wymagających drogich budynków i technologii, a także zapotrzebowanie rynku i stosunkową łatwość opłacalnej sprzedaży.