Tomasz Jakubiak kucharz i dziennikarz kulinarny w czerwcu odwiedził naszą hodowlę gęsi. Od jakiegoś czasu odcinek z udziałem Fundacji można zobaczyć na Player.pl
W swoim nowym programie pt. „Sztuka mięsa” Tomasz Jakubiak bierze pod lupę to, co od wieków jest specjalnością naszej kuchni, czyli mięso. Kucharz pokazuje widzom, jak w prosty sposób z pysznego polskiego mięsa i wędlin przygotować smaczne dania. W każdym z odcinków poznajemy lokalnego hodowcę, który opowiada, w czym tkwi sekret dobrego mięsa. A prowadzący przygotuje dwa dania, które są autorskim spojrzeniem na to, co znamy i lubimy m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, ryby etc.
W 10 odcinku programu Tomek zawitał do Gminy Kruszwica i odwiedzi hodowlę gęsi Andrzeja Kloneckiego. W programie Pan Andrzej Klonecki i Halina Polaczyk opowiadają o hodowli gęsi, Pani dr inż. Halina Bielińska przedstawia walory zdrowotne gęsiny a Pani Ania Marek w świetlicy w Chrośnie przygotowuje pyszną pieczoną faszerowaną gęś.
Prowadzący zdradził także swój patent na wyśmienite ragout z gęsi, które zapiekł pod ciastem francuskim i pokazał, jak zrobić duszone uda gęsie w soku z aronii, które podał z estragonowymi kopytkami.
Cały odcinek można zobaczyć po wykupieniu dostępu na stronie https://player.pl/…/sztuka-miesa-o…/odcinek-10,S01E10,112371