Uczniowie ZSS nr 1 w Kruszwicy SP nr 1 gościli w maju przedstawicieli szkół partnerskich projektu EUROPE z Rumunii, Włoch, Hiszpanii i Estonii. Uczestnicy spotkania poznawali uroki naszego kraju, kulturę oraz tradycje polskie, w tym zwyczaje kulinarne. Warsztaty kulinarne dostarczyły gościom praktycznych umiejętności przyrządzania polskich potraw. Nie mogło wśród nich zabraknąć gęsiny, która powraca do zasłużonego miana markowego produktu lokalnego województwa kujawsko-pomorskiego. Dlatego, przy współpracy z FUNDACJĄ HODOWCÓW POLSKIEJ BIAŁEJ GĘSI, SP nr 1 zorganizowała WIECZÓR POLSKI dla nauczycieli i uczniów realizujących projekt, rodzin goszczących dzieci z zagranicy oraz dla przedstawicieli organizacji wspierających realizację projektu. Podczas spotkania promowano potrawy z gęsiny oraz inne smakołyki naszego regionu, dzięki wsparciu KOŁA ŁOWIECKIEGO NR 5 „KORMORAN”.