Lista aktualności
Warsztaty w Lisewie Kościelnym
Warsztaty w Lisewie Kościelnym
23 listopada 2015 r.
Lisewo Kościelne było kolejną miejscowością, w które nasza fundacja przeprowadziła warsztaty kulinarne połączone ze szkoleniem teoretycznym dotyczącym gęsi owsianej.
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2015
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2015
17 listopada 2015 r.
We wtorek i środę (10-11 listopada) w Przysieku pod Toruniem odbył się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Impreza jest największym kiermaszem gęsich tuszek i potraw z gęsiny. Fundacja w ramach Festiwalu Gęsiny przeprowadziła warsztaty kulinarne, podczas których, zostały omówione: charakterystyka Polskiej Białej Gęsi, przydatność kulinarna oraz odżywcza mięsa i tłuszczu gęsiego a także wykorzystanie elementów gęsiny w potrawach – pokaz rozbioru gęsi.
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
29 października 2015 r.
19.10.2015r. braliśmy udział w posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Toruniu. Tematem posiedzenia były rezultaty funkcjonowania sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, do której zostaliśmy niedawno wpisani, w zakresie budowy rynku produktów żywności wysokiej jakości.
Wystawa „Jesienne natchnienie”
Wystawa „Jesienne natchnienie”
29 października 2015 r.
10.10.2015r. w restauracji Twoje Smaki w Inowrocławiu miały miejsce degustacje potraw, bezpłatne konsultacje z kosmetyczką i możliwość uczestnictwa w profesjonalnej sesji zdjęciowej.
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze
Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze
15 września 2015 r.
Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością.
Święto gęsi białej kołudzkiej
Święto gęsi białej kołudzkiej
10 września 2015 r.
Święto gęsi białej kołudzkiej odbyło się w sobotę (5 września) w Kołudzie Wielkiej.
Kujawsko-pomorskie dożynki 2015
Kujawsko-pomorskie dożynki 2015
9 września 2015 r.
Kujawsko-pomorskie dożynki wojewódzkie odbyły się 6 września w Kowalewie Pomorskim.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie,  to w Klinice Pod Tężniami w Ciechocinku.
Jak zdrowe, ekologiczne jedzenie, to w Klinice Pod Tężniami w Ciechocinku.
1 sierpnia 2015 r.
Czy wiesz, że jedzenie Gęsiny może ograniczyć rozwój nowotworów, przywrócić energię, obniżyć cholesterol?
Kujawskie Nowalijki
Kujawskie Nowalijki
12 lipca 2015 r.
Drobny deszcz nie zakłócił specjalnie imprezy, która za zadanie stawia sobie promowanie życia długiego, zdrowego i szczęśliwego. Do południa pogoda była tak piękna, że jedyną możliwością dla tłumów przelewających się przez stoiska pod Mysią Wieżą było pałaszować smakołyki, podziwiać piękne wystrojenie stoisk pań rywalizujących w konkursach oraz cieszyć się znakomitą niedzielą.
Targi AGRO-TECH w Minikowie
Targi AGRO-TECH w Minikowie
7 lipca 2015 r.
W dniach 4-5 lipca 2015 roku w Minikowie, niedaleko Nakła nad Notecią, już po raz 38 odbyły się Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH.
IV Targi „Partnerstwo z Kuchnią Ziemi Kujawskiej”
IV Targi „Partnerstwo z Kuchnią Ziemi Kujawskiej”
26 czerwca 2015 r.
W dniu 20 czerwca br. w miejscowości Stawki odbyły się IV Targi „Partnerstwo z Kuchnią Ziemi Kujawskiej” organizowane przez Stowarzyszenie „Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej” , przy wsparciu Zarządu Powiatu w Aleksandrowie Kujawskim oraz Gminy Aleksandrów Kujawski.
Centrum Biożywności „Polska Gęś Biała Kołudzka”
Centrum Biożywności „Polska Gęś Biała Kołudzka”
12 czerwca 2015 r.
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi jest zaangażowana w realizację projektu, mającego na celu aktywizację społeczno- ekonomiczną rolników prowadzących małe i średnie gospodarstwa z myślą o odrodzeniu tradycji chowu rdzennie polskiego gatunku gęsi na Kujawach Nadwiślańskich.
Inowrocławska Wystawa Gospodarcza
Inowrocławska Wystawa Gospodarcza
8 czerwca 2015 r.
Podczas jubileuszowej Inowrocławskiej Wystawy Gospodarczej oraz konkursu na "Najlepszy Produkt Roku 2015", mieliśmy okazję do zaprezentowania Fundacji pośród najlepszych firm naszego regionu.
Konkurs fotograficzny "Z naturą za pan brat"
Konkurs fotograficzny "Z naturą za pan brat"
24 maja 2015 r.
Restauracja "Twoje Smaki" przy wsparciu Fundacji HPBG zorganizowała konkurs fotograficzny dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Ogłoszenie wyników konkursu odbyło się 24 maja, które poprzedziła wystawa prac 19.05.2015.
Targi Turystyczno - Ogrodnicze "Lato na Wsi"
Targi Turystyczno - Ogrodnicze "Lato na Wsi"
9 maja 2015 r.
Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi” są wielotematyczną imprezą, o charakterze edukacyjno-promocyjnym mającą na celu promocję działalności pozarolniczej oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa kujawsko-pomorskiego.
Konferencja „Polska Gęś Owsiana - puch i pierze oraz mięso - symbole najwyższej jakości”
Konferencja „Polska Gęś Owsiana - puch i pierze oraz mięso - symbole najwyższej jakości”
5 maja 2015 r.
W dniu 21 kwietnia w Ambasadzie RP w Tokio odbyła się zorganizowana przez WPHI Tokio oraz KRD Konferencja pt. „Polska Gęś Owsiana - puch i pierze oraz mięso - symbole najwyższej jakości” i degustacja polskich dań z gęsi autorstwa polskiego kucharza podczas przyjęcia.
Warsztaty kulinarne w Ciechocinku
Warsztaty kulinarne w Ciechocinku
28 kwietnia 2015 r.
28.04 odbyły się warsztaty kulinarne w sanatorium „Pod Tężniami” w Ciechocinku. Gęś w potrawach i przetworach - efektywność wykorzystania gęsiej tuszki - na podstawie kuchni Pomorza i Kujaw oraz doświadczeń własnych FHPBG.
Jarmarki Wielkanocne
Jarmarki Wielkanocne
16 kwietnia 2015 r.
28 marca miał miejsce Jarmark Wielkanocny w Przysieku koło Torunia, na którym oferowaliśmy potrawy z gęsi. Dzień później, w Niedzielę Palmową braliśmy udział XXIII Jarmarku Gniewkowskim, podczas którego zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne – rozbiór z gęsi, na koniec częstując uczestników jarmarku wyrobami z gęsiny.
Wystawa: „Bydgoszcz Smakuje”.
Wystawa: „Bydgoszcz Smakuje”.
13 kwietnia 2015 r.
W dniach 11-12 kwietnia, w Hali Sportowo Widowiskowej „Łuczniczka” w Bydgoszczy, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi wspólnie z Lokalną Grupą Działania Czarnoziem na Soli uczestniczyła w wystawie pn. „Bydgoszcz Smakuje”.
Toruński Festiwal Smaków
Toruński Festiwal Smaków
30 marca 2015 r.
14 i 15 marca odbył się Toruński Festiwal Smaków, podczas którego można było spróbować tradycyjnej i ekologicznej żywności, wytwarzanej w Polsce i poza jej granicami. Stoisko wystawiła również nasza fundacja oferując potrawy z gęsiny.
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.