Aktualności13 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkoelnia
Bezpłatne szkoelnia
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
 
zaprasza na szkolenia pn.  Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich,
które odbędą się:
 
19.08.2020 r. o godz. 8:00 - Wiejski Ośrodek Aktywizacji i Integracji Wsi w Pawłowie Żońskim (woj. wielkopolskie)
20.08.2020 r. godz. 8:00 - świetlica wiejska w Rąbczynie
(woj. wielkopolskie)
21.08.2020 r. godz. 12:00 - świetlica wiejska w Chełmcach
(woj. kujawsko-pomorskie)
 
 
 
 
 
 
Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
 
 
Program szkolenia:
 
Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
 
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
 
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
 
3. Warunki odchowu piskląt
 
-transport gęsiąt
 
-pomieszczenia i obsada
 
-ogrzewanie i temperatura w odchowie
 
-oświetlenie
 
-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
 
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
 
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut
 
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
 
6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
 
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
 
 
 
Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
 
8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
 
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
 
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
 
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
 
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
 
 
 
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.
 
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
 
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
 
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja
 
 
Więcej informacji można uzyskać:
 
e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
 
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
 
 
 
 
Zostań partnerem KSOW.
 

Odwiedź portal http://ksow.pl/

Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
2 października 2020 r.
Szkolenie w woj. mazowieckim
2 października 2020 r.
Gęsina nie tylko na św. Marcina
28 września 2020 r.
Bezpłatne szkolenia
23 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
18 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
8 września 2020 r.
Gęsi klucz do biznesu
23 sierpnia 2020 r.
Zakończył się szkoleniowy tydzień Fundacji
13 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkoelnia
12 sierpnia 2020 r.
Szkolenie w Dębołęcę
5 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkolenie
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.