Aktualności5 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkolenie
Bezpłatne szkolenie

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

zaprasza na szkolenie pn.  Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich,
które odbędzie się:

11.08.2020 r. o godz. 9:00 - świetlica wiejska w Dębołecę

(gm.Piotrków Kujawski, woj. kujawsko-pomorskie)

 

 

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)

 

Szkolenia będą składać się z następujących bloków tematycznych

  • Chów gęsi systemem przyzagrodowym,
  • Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie  rolnym
  • Warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.

Program szkoleń:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt

-transport gęsiąt

-pomieszczenia i obsada

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

-oświetlenie

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

OBIAD: 30 minut

 

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

 

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać:

e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

www.polskabialages.pl

 

Zostań partnerem KSOW.

Odwiedź portal http://ksow.pl/

Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
2 października 2020 r.
Szkolenie w woj. mazowieckim
2 października 2020 r.
Gęsina nie tylko na św. Marcina
28 września 2020 r.
Bezpłatne szkolenia
23 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
18 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
8 września 2020 r.
Gęsi klucz do biznesu
23 sierpnia 2020 r.
Zakończył się szkoleniowy tydzień Fundacji
13 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkoelnia
12 sierpnia 2020 r.
Szkolenie w Dębołęcę
5 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkolenie
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.