Podczas szkoleń omówiono m.in. rasy gęsi, warunki odchowu piskląt, żywienie gęsi oraz przydatność kulinarną, wartość odżywczą mięsa i tłuszczu. Pozyskiwanie puchu i pierza. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Prawa i obowiązki związane z rolniczym handlem detalicznym. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej. Wykłady wygłosili: Beata Chełminiak, Halina Bielińska, Andrzej Klonecki.
Odbyły się także warsztaty kulinarne z przetwórstwa gęsiny prowadzone przez ekspertów kulinarnych. Zaprezentowano np. rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów, farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
Wszystkie szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy.