Aktualności16 lipca 2020 r.
Bezpłatne szkolenia
Bezpłatne szkolenia

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

zaprasza na szkolenie pn.  Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich

które odbędą się

 

23.07.2020 r. o godz. 13:00
w świetlicy wiejskiej w Krobii
(gm Lubicz, woj. kujawsko-pomorskie)

 

oraz

 

26.07.2020 r. o godz. 11.00

w świetlicy wiejskiej w Wójcinie
(gm Żnin, woj. kujawsko-pomorskie)

 

Szkolenia skierowane są do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)

 

Szkolenia będą składać się z następujących bloków tematycznych

  • Chów gęsi systemem przyzagrodowym,
  • Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie  rolnym
  • Warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.

 

Program szkoleń:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt

-transport gęsiąt

-pomieszczenia i obsada

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

-oświetlenie

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

OBIAD: 30 minut

 

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

 

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać:

e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

www.polskabialages.pl

 

Zostań partnerem KSOW.

Odwiedź portal http://ksow.pl/

Kulinarna mapa
Pozostałe aktualności
wybierz rok
2 października 2020 r.
Szkolenie w woj. mazowieckim
2 października 2020 r.
Gęsina nie tylko na św. Marcina
28 września 2020 r.
Bezpłatne szkolenia
23 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
18 września 2020 r.
Jesienna wystawa ogrodnicza
8 września 2020 r.
Gęsi klucz do biznesu
23 sierpnia 2020 r.
Zakończył się szkoleniowy tydzień Fundacji
13 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkoelnia
12 sierpnia 2020 r.
Szkolenie w Dębołęcę
5 sierpnia 2020 r.
Bezpłatne szkolenie
>> czytaj więcej aktualności
W ramach strony PolskaBialaGes.pl stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.